El dia dels avis

Ahir va ser el dia dels avis, el primer que em va fer reflexionar va ser que precisament ahir era Sant Joaquim i Santa Anna (avis del nen Jesús) és casualitat? No ho sé.

Després pensava, publiques alguna cosa per commemorar-ho? i el primer impuls era fer un meravellós text d’elogi dels avis. De fet quan penso en avis penso en elogiar-los, perquè jo vaig fer molta sort amb els meus. Hi vaig tenir un vincle molt especial i una relació molt bonica de molta estimació mutua, interessos compartits i molt afecte. Però era generalitzable això? Es podia traduir en una frase de l’estil “qui té un avi té un tresor”? “Els avis són un regal per als néts”?

Però en canvi, la meva experiència professional m’explica coses ben diferents. Imaginava un text d’aquest estil donant per universal la meva experiència amb els avis essent llegida, per exemple, per una persona de qui el seu avi havia abusat sexualment. I la situació veritablement era esfereidora.

Així que vaig dur la reflexió una mica més enllà, i certament ser avi i avia només és una condició que requereix d’haver tingut fills i que els teus fills hagin tingut fills, de res més. No garanteix que siguis bona persona, no garanteix que hagis tractat bé els teus fills i ni molt menys garanteix que després tractis bé els teus néts. Ser avi no converteix algú que no ho era en una persona meravellosa.

Potser algunes vegades idealitzem situacions i dates assenyalades i fem generalitzacions basant-nos en la nostra experiència personal que en realitat no ho són tant de generalitzables. I això passa tant amb el dia dels avis com amb altres dates que ens poguem trobar.

Suposo que tot això només vol dir que moltes vegades n’hi ha prou amb ser capaços d’entendre que al món hi ha molts punts de vista i que els hem de tenir en compte i que no sempre el propi és veritat universal.

Així que si m’ho permeteu, la meva celebració del dia d’ahir serà dedicada al meu avi i les meves àvies, a tots els bons avis i àvies que hi a pel món, i a totes aquelles persones grans que sense ser àvies ni avis ho han estat per molts nens i nenes.

Així que FELIÇ DIA DELS (BONS) AVIS.