El blue monday no existeix

Que com ho sé, si és provable que durant el dia d’avui molts mitjans n’estiguin parlant? Doncs primer de tot, perquè precisament no va ser fins que en vaig sentir als mitjans que vaig saber que existia, i assumeixo que hauria estat una mica estrany que una cosa tant important com un dia depressiu a nivell de tota la humanitat no hagués estat mencionada en tota la carrera de psicologia ni literatura científica que havia llegit fins al moment. L’explicació és ben fàcil, aleshores encara no existia.

La primera persona que en va parlar va ser un psicòleg, Cliff Arnall el 2005 en el marc d’una campanya publicitaria, i va dir que el va determinar fent servir tot un seguit de factors que el definien com el dia més trist de l’any, però fins i tot ell ha reconegut amb posterioritat no haver-hi una suficient base científica per a l’afirmació.

Si que és cert però, que la tecnologia ens ofereix eines que ens permeten analitzar moltes coses, i una d’elles, les paraules i interaccions utilitzades a les xarxes socials, una aplicació dedicada a monitoritzar aquests aspectes, si que va determinar que hi havia determinats dies on a les xarxes abundaven més els comentaris de queixes, paraules que indicaven estat d’ànim baix, etc, no obstant, per saber si avui és o no el dia més trist de l’any, caldrà esperar a que passi tot l’any per poder comparar. A més cal tenir en compte que només podem percebre l’estat anímic d’aquelles persones que tenen xarxes i que a part de tenir-les decideixen publicar-hi, per tant estaríem parlant també d’un biaix.

El problema però és que el sol fet de tenir aquesta idea al cap, que avui serà el dia més trist de l’any, pot tenir efectes de suggestió, i de predisposar a la gent a estar trista, és a dir que per moltes persones aquest dia no havia tingut repercussió mai, però a partir del moment que algú els parla del Blue Monday, anticipen i d’alguna manera comencen a experimentar un estat d’ànim més baix, tant és així, que en països com Japó estan preocupats per l’augment de suicidis en aquest dia concret, evidentment la idea del blue monday per si sola no induiria al suicidi, però en podria ser el detonant en cas d’estar patint ja un estat depressiu. 

També pot predisposar a pensaments de tipus supersticiós, com pensar que avui les coses no aniran bé, que si tenim un examen el suspendrem, etc.

Res més lluny de la realitat. Avui és dilluns, un dilluns de gener, però recorda que el calendari no és sinó una construcció arbitrària, un acord al qual s’ha arribat per mesurar el pas del temps i establir cites. Però a la naturalesa el calendari no existeix i els dilluns no existeixen, són un constructe. I que el teu dia d’avui no vindrà determinat per l’etiqueta que li posem, sinó per les coses que passin i sobretot per les coses que decideixis fer, per tant escull gaudir del teu dia, pren-ne el control i fes-te’l a mida!

Cuidem-nos!