La mala companya

Quan arriba a la teva vida, algunes vegades és a poc a poc, fa algun dia una visita, un altre dia una altra fins que finalment decideix instal·lar-se. En altres ocasions és pràcticament de manera immediata que no saps com i ja la tens a casa vivint.

Hi ha cops que la seva presència es deixa notar en petites coses i d’altres que sembla que ho envaeix tot com si fora d’ella no exitís res més i el teu pensament li pertangués per complert.

Algunes vegades ets conscient de per quina raó t’ha escollit, i d’altres no en tens ni la més remota pista de saber perquè rediantres és amb tu.

Però sigui com sigui, és una mala companya de pis. Ho és i no n’hi ha dubte. Des que ella viu amb tu, sents una mena d’opressió al pit, com un pes que fa que sembli que l’aire que respires sigui molt dens; fa que se t’acceleri el cop, fins i tot de bon matí quan el que t’hauries de sentir és descansat; fa que et passis el dia mirant a banda i banda sentint una mena de pes a les espatlles i amb la sensació que d’un moment a l’altre saltarà l’alerta; no et deixa dormir, o et desperta a mitja nit i et manté en vetlla; no et deixa menjar o a vegades et fa sentir una gana voraç; et deixa sense forces i alguna vegada fins i tot t’impedeix sortir de casa. És una mala companya i no et respecta, i no saps pas com fer-la fora.

És tal el desconcert i la necessitat imperiosa de fer-la fora, fins i tot et sents temptat de si et veu begut o drogat, potser marxi, però s’espera, i un cop et passa l’efecte allà te la trobes esperant-te de nou. Intentes ignorar-la, mira el mòbil o la tele, o l’ordinador, mirar el que sigui amb tal de no veure-la, però ella, que és una companya sense pressa, tan aviat com apartes la vista de la pantalla, allà està expectant de nou.

Aquesta mala companya es diu ansietat, i ben cert que un cop ha entrat a la teva vida, no és fàcil fer-la marxar. Però es pot. No sense esforç, però es pot. I com fer-ho?

Doncs primer de tot, i per sorprenent que sembli, agafar-la per banda, mirar-se-la de cara i acceptar que hi és: Hola, bon dia m** p*****, no sé perquè recoi has vingut, però ets aquí, és un fet! Ets aquí ara, ets aquí de moment, després ja veurem qui té l’última paraula. Després, deixar-li clar que tot i que la tens compte, encara et tens més en compte a tu mateix, i que en els propers dies és el que et penses dedicar a fer, fer coses que et connectin més amb tu i menys amb ella. Fer coses que de sobte no li deixin que controli el teu cos, prendre-li el poder que exerceix sobre tu. Respondre-li amb fermesa quan les seves preocupacions et ressonin al cervell, ja no penses callar més, no li penses cedir aquest espai.

I així, a poc a poc, quan et vegi tan decidit, quan et vegi fer tantes coses, quan vegi que se li va fent petit l’àmbit de poder que té, es començarà a cansar, li agradarà cada cop menys viure amb tu. Al principi marxarà només de tant en tant, però a poc a poc, les seves absències seran més llargues i cada cop més freqüents, llavors algun dia passarà la nit fora de casa i fins i tot et sorprendràs. Algun dia de nou tornarà a dominar tot, no sempre marxa a la primera, però si veu que tot i tornar no t’has rendit, es cansarà i tornarà a marxar. Després ja veuràs que passarà periodes mes llargs, perquè aquestes coses que has après a fer, no li agradaran ni li interessen, i al final vindrà només de tant en tant de visita com aquell parent llunyà. Fins i tot potser hi haurà moments que semblarà que ha deixat d’existir. Cert és que se li dóna bé treure el cap de tant en tant, especialment quan alguna cosa no rutlla i ella es pensa que és casa seva, però amb tantes maneres que has trobat de fer-li incòmode, sap que no es podrà quedar massa temps.

I és que en el moment actual l’ansietat ha estat una companya que s’ha ficat en moltes cases, i que tots mereixem poder viure sense ella, perquè a la casa on s’hi fica ella, el benestar sembla que no hi tingui habitació. Algunes d’aquestes coses que pots fer per desfer-te d’ella i que no li agraden, les trobaràs en forma de tècniques autoaplicades al llibre De l’ansietat al benestar que tan pots trobar a amazon com a llibreries de la comarca d’Osona.

Cuidem-nos!