El mètode de la Marie Kondo: funciona?

Ja feia dies que tenia pendent aquest tema, però se n’havien avançat d’altres.

Anem a veure una mica aquest mètode tant famós i que va ser tant venut.

Bàsicament el que proposa és un mètode per organitzar la casa, que la Marie ha desenvolupat al llarg de tota la seva vida, experimentant.

Et proposa que comencis a ordenar per categories de coses, enlloc de per zones de la casa (com s’acostuma a fer molt habitualment) però abans de posar-te a organitzar et fa agrupar tot allò que tens de la categoria en un mateix lloc, i valorar individualment cada objecte per decidir si te’l quedes, i el criteri per decidir-ho és si en agafar dit objecte ens desperta felicitat.

Un cop s’ha fet tot aquest procés amb tots i cadascun dels objectes de la categoria, es pot procedir a organitzar-ho, per a això també dona consells de quina és la millor manera possible per a cada tipus d’objecte o peça.

El cert és que no puc verificar si el mètode funciona o no, això ja ho deixarem a criteri d’aquells que hagueu decidit llegir el seu llibre i provar-ho, però si que vaig detectar algunes claus que poden estar implicades en el seu èxit.

– Procés conscient: requereix de lectura conscient i atenta per tal d’interioritzar els mètodes d’endreça.

–  Augment gradual de la dificultat: S’organitzen primer els objectes de categories amb poca o gens càrrega emocional i que resulten més fàcils, i aquells més difícils es fan al final quan ja hi ha pràctica.

– Plantejat en positiu: tot el procés està regit per la vessant positiva (què em quedo?) enlloc de la part negativa (què llenço?)

– És un gran exercici de mind-fullness: que ara està tant de moda i segur que n’heu sentit a parlar, doncs en realitat tot el procés consisteix en convertir l’endreça en un acte conscient i d’atenció plena, on posem tots els sentits i tot el pensament.

– Ordenar per dins i per fora: d’alguna manera també ordenem a dintre, ens ajuda a recuperar l’equilibri dels nostres pensaments, un espai net i endreçat afavoreix que el pensament flueixi millor.

Ella garanteix que quan s’organitza d’aquesta manera, no cal tornar a endreçar més, que d’alguna manera podrem mantenir els espais ordenats,  tot i que com passa amb la majoria de temes de gurús, ens podriem trobar que si funciona estaria encantada d’atribuir el merit al seu mètode, però si al cap de quatre dies torneu a tenir la casa potes enlaire, igual ho atribuiria a que no heu seguit el mètode correctament…

Bé, sigui com sigui els beneficis de decidir posar ordre, si creieu que us calen, els podeu gaudir, amb aquest mètode o amb un altre.

Una abraçada i ja sabeu, recordeu-vos de somriure almenys 5 cops al dia!

* La imatge de la capçalera ha estat extreta de les xarxes socials, pertany a @laChetaller una artista gràfica amb molt sentit de l’humor.