El marc mental

Si em seguiu a les xarxes veureu que aquesta setmana passada vaig fer ressò d’un e-mail comercial que havia rebut i que transmetia i potenciava estereotips sexistes.

Quina és la rellevància d’aquests missatges? Som conscients de quants d’aquests missatges rebem al llarg del dia i ens passen desapercebuts? Ens adonem de quins són els missatges subliminals que ens arriben?

Doncs són molt importants ja que els exemples d’allò que veiem i també allò que no, acaben conformant el marc mental d’allò que és habitual, i a vegades per associació allò que és correcte, allò que és normal.

I aquest marc mental al mateix temps conforma la llista d’opcions que tinc disponibles. És a dir, sense establir limitacions de manera clara o taxativa, a través d’exemples que es repeteixen per a unes conductes i de l’absoluta manca de models per a d’altres, fem que algunes alternatives la nostra ment ja ni les plantegi com a viables, perquè “no s’ha fet mai així”.

Aquesta setmana serà el dia de les dones i les nenes a la ciència, un àmbit del qual han estat sovint apartades (recordem que a l’estat espanyol per exemple fa poc més de 100 anys que les dones tenen permesa l’entrada a la universistat) i un dels arguments que es feia servir sovint era “és que les dones no escullen aquest tipus d’estudis científics o tècnics”, i certament en moltes ocasions ha estat així, però ho ha estat precisament per aquest mecanisme que us explico, en ésser un camp mancat de referents, això afecta la construcció d’aquest marc mental i de les opcions que creiem disponibles i a l’hora d’escollir, aquesta opció té menys possibilitats de ser l’escollida.

Per això és tant important que a poc a poc en tots els àmbits els infants vegin tant referents masculins com femenins, i es comencin a poc a poc a trencar els estereotips i aquestes distincions d’activitats segons el sexe.

Unes distincions de tasques que fins i tot s’havia donat per suposat que es produien en la prehistoria i que estudis recents estan demostrant que no eren certes (les dones prehistòriques també caçaven i feien pintures rupestres) i que podien provenir precisament del marc mental que tenien qui van fer els primers estudis arqueològics, més que de l’evidència científica observada.

Com pots veure, el marc mental és molt important, i construir-lo lliure de prejudicis, o decontruir-lo i treure’n els prejudicis si ja els tenim instaurats, és crucial per a la construcció d’una societat on tots els que en formen part es puguin desenvolupar amb màxima esplendor d’acord a les seves pròpies capacitats i competències, lliures de lligams imposats i creences limitadores. I fer això també és una manera d’estimar-nos, tant a nosaltres mateixos com a tothom que ens envolta.

Cuidem-nos!