Mitja taronja?

Segur que et sona el mite de la mitja taronja, també n’hi ha un altre que parla de les dues meitats de les ànimes que existien a l’inici del temps, altres que parlen d’un fil invisible i mil coses més. La qüestió és que totes aquestes metàfores el que fan és introduir en nosaltres la idea d’estar incomplert. Com si sense l’amor, sense haver trobat parella, no fóssim un ésser en tota la plenitud. I això és especialment marcat i dur de cara a les dones.

A més aquestes metàfores porten en si mateixes una trampa, i és que si sóc un ésser incomplert, com em puc estimar? Això fa que algunes persones considerin que no poden ser felices si no troben alguna persona que les completi.

I de fet, precisament en aquesta idea moltes vegades rau la dificultat de tenir parella, de mantenir-la, o de trobar-se de manera recurrent amb relacions de considerable grau de toxicitat o fins i tot de violència en alguns casos. Així que la persona veu que precisament allò que més desitja és allò que no aconsegueix, fent que això la faci sentir encara més incomplerta i menys estimada, i afectant encara més l’autoestima.

Per poder sortir d’aquest cercle viciós, és molt important adonar-se que la base per a una bona relació (ja sigui de parella, amistat, laboral, etc) ha de ser una bona autoestima, i una bona autoestima és aquella en la que t’estimes suficient com per valorar-te però no tant com per no tenir lloc per estimar ningú més. Només així podem establir límits clars d’allò que és acceptable i allò que no, i entendre que les nostres necessitats (fixa’t que dic necessitats, i no desitjos) estan al mateix nivell que les de l’altra persona, no per sobre ni per sota.

Certament aquesta autoestima que s’ha gestat des de l’arribada al món no sempre és l’òptima i en algunes ocasions requereix de buscar les causes i poder-les repensar, però és un treball que val la pena fer amb un mateix i que tindrà conseqüències positives en el futur. Tant per poder establir relacions sanes, com per poder estar i ser feliç sense relació de parella.

A mi de sempre m’ha agradat més pensar que som fruites completes i que si ens ve de gust ja farem macedònia.

Cuidem-nos