La importància de parlar

Avui és el dia de la prevenció del suicidi. I en molts aspectes la millor prevenció és parlar.

CAL PARLAR SOBRE EL SUICIDI

Tot i que hi ha una creença molt extesa de que el fet de parlar-ne pot potenciar que pasi, això no és del tot així, si que és cert que es va detectar cert efecte crida quan sortien les notícies sobre un suicidi, i potser no calia fer públic a la premsa cada com que succeia, però és important que es pugui parlar del fet que el suicidi existeix, i que hi ha persones que decideixen finalitzar la seva vida.

Cal conèixer i identificar aquests primers pensaments i buscar ajuda.

CAL ESCOLTAR QUI ES VOL SUICIDAR

Només si li permetem a la persona fer-nos saber com se sent sense censurar-lo, li podrem oferir alternatives d’ajuda, ens podem fins i tot oferir a acompanyar-lo en la cerca de profesionals que el podran ajudar.

I si la persona ens contacta en un moment en el qual està pensant en fer-ho, sempre recorda, que mentre està parlant amb tu segueix viu, per tant intenta seguir parlant amb ell o ella tota l’estona que sigui possible, valora fins i tot si li fa falta rebre atenció mèdica en aquell moment.

CAL PARLAR SOBRE LES CAUSES DEL SUICIDI

És important saber que en moltes ocasions, aquesta decisió prové d’un malestar profund del qual es té la sensació de no poder sortir, o un dolor que es percep sense solució, o situacions per a les quals no es troba sortida. És imprescindible poder parlar per tal que es puguin trobar alternatives a sortir del dolor, i solucions al problema que no impliquin sortir de la vida, ja que quan aquest dolor es resol buscant solucions i a través del treball terapèutic (i també ajuda farmacològica en alguns casos) el desig de finalitzar amb la vida desapareix.

I òvbiament cal també un treball intens a nivell social per tal de resoldre moltes situacions que estan ja identificades i sabem que s’han relacionat clarament amb el suicidi, situacions que venen donades en molts casos per factors que la persona no controla i la fan estar en aquest malestar.

TRENQUEM EL SILENCI!