Benestar Mental

Avui 10 d’octubre es celebra el dia de la Salut Mental, i tot i que el terme està àmpliament extès, ja fa temps que m’agrada no parlar només de salut sinó de benestar. Perquè quan parlem de salut és fàcil relacionar-ho només amb l’absència de malaltia, i a mi m’agrada transmetre la idea que no es tracta només de no tenir una malaltia, sinó de poder gaudir de benestar, d’estar bé i sentir-te bé, de gaudir de la vida amb plenitud.

Com pots cuidar aquest benestar mental?

  1. Treballa’l dia a dia: de manera preventiva parant atenció a multitud de petits hàbits que portes a terme, i fer-te conscient si t’acosten a aquest benestar o te n’allunyen.
  2. Cuida com et parles: passes amb tu 24 hores al dia, per tant sents constantment tot el que et dius, ja que aquest és un diàleg inevitable, fes-lo amable i agradable.
  3. Tingues en compte els factors socials: com a ésser humà ets un animal gregari per això l’entorn i el context social poden ser font de benestar i salut o bé pel contrari poden resultar nocius i afavorir l’aparició de la malaltia, és important que siguis conscient del teu entorn de com funciona, de quines dinàmiques s’han establert i saber com t’estan influint.
  4. Demana ajuda: pot ser que tot i que sents que no estàs bé no busques ajuda, és com si estàs al mar i sents que se t’emporta la marea, però no avises a ningú fins que ja ets mar endins. Cada dia que passa sense demanar ajuda és un dia més que no estàs treballant per recuperar el benestar. Demanar ajuda no vol dir ser dèbil, vol dir que tens la valentia de voler cuidar-te.

Al voltant de la salut mental hi ha a més multitud de creences, falsos mites, pors, tabus, etc. que sovint dificulten que poguem detectar símptomes primerencs, o que poguem demanar ajuda, per això és tant important que se’n parli obertament, que la informació sigui accessible, i que cuidar la salut mental i treballar pel benestar mental sigui una prioritat, tant a nivell personal com a nivell social.

T’animo a que implementis des d’avui mateix, si encara no ho fas, una petita acció al dia que t’aporti benestar.

Cuidem-nos!